Rinnstein

VH16-006-0044

Julia Luoti (VRL-11303)

Kaya Williams,

Esteratsastus

Helppo A, 130cm

164cm

Punarautias, piirto, vej puolisukka, mtj puolisukat

Tamma

Englannintäysiverinen

29.09.2015

(v.2017 6v, reaali)

Kerttu

Rekisterinumero

Koulutustaso

Painotuslaji

Kasvattaja

Kotitalli

Omistaja

Lempinimi

Syntynyt

Rotu

Sukupuoli

Väri ja merkit

Säkäkorkeus

Syksyn värittäessä luontoa ruskan väreihin, syntyi englantilaiselle täysverikasvattajalle Kaya Williamsille kaunis, syksyn maisemaan sopivan värinen, punarautias tammavarsa. Heiveröinen koikkajalka oli tallin tyypillinen kasvatti, laukka- ja ratsusuvun risteymä, eli kasvattajan tarpeisiin täydellinen yksilö. Jo pienestä pitäen tamma oli itsenäinen, mutta kuitenkin varsamaisen utelias ja valmis oppimaan uutta.
   Raudikko sai kokeilla laukkalähtöjä muutaman kerran, sijoittuen välillä lähelle kärkeä. 3-vuotiaaksi ikäännyttyään innokkaasta nuorikosta alettiin koulia ratsua, joka tuotti tulosta yllättävänkin pian. Punarautiaalla täysiverisellä oli paljon potentiaalia estepuolelle, mutta kaikeksi harmikseen kasvattajalla ei ollut tarpeeksi resursseja viedä tammaa eteenpäin. Niimpä tamma päätettiin myydä jollekkin, jolla olisi aikaa ja kiinnostusta kouluttaa sitä.


   Nuori tamma kiersi Englannissa ratsuttajalta nuorelle harrastajalle, joka ei kuitenkaan kokenut tammaa omakseen, sen ollessa raaka ja osaamaton kiertämään vielä suuria kisakenttiä. Kasvattajan toimesta potentiaalinen nuorikko pistettiin myyntiin 4-vuotiaana projektina maailmanlaajuisesti.

   Vaikka myynti-ilmoituksen maa olikin Englanti, tartuin tilaisuuteen ja päätin tehdä haaveistani totta- lähdin testaamaan nuorta täysveritammaa Englantiin, Birginhamiin. Ihastuin tamman syvään katseeseen ensisilmäyksellä ja ajattelin jo silloin, että tämä tamma lähtisi mukaani.
   Tempperamenttia nuorikolta ei kyllä puuttunut eikä se epäröinyt testata minua. Pidin kuitenkin pääni kylmänä, olihan kyse nuoresta ja osaamattomasta hevosesta. Lopulta kun neiti sai keskitettyä kerääntyneen energiansa työntekoon, alkoi meidän yhteistyö toimia miltei moitteettomasti. Lisäksi ihastuttuani tamman ilmavaan hyppytyyliin ikihyviksi, puristimme lopulta kättä tyytyväisen kasvattajan kanssa. Ja niin Kertuksi ristimäni täysiverinen lähti kohti Suomea.

Kerttu on hyvin nirso lajitovereidensa suhteen ja nahistelee ennemmin kuin yrittää tulla toimeen toisten hevosten kanssa. Ainoa Kertun sietämisen kohde ovat alistuvaiset seuralaiset eli useinmiten nappisilmäiset ruunat. Muut lajitoverit saavat tuntea nahoissaan tamman purukaluston, joka saa aikaan melkoista jälkeä. Ihmisten seurassa Kerttu on kuitenkin hyvin seurallinen, utelias ja välillä lapselliseksi heittäytyvä. Takinhihaa mielellään imeskelevä raudikko antaa hoitaa itsensä korvat tötteröllä ja kintut tukevasti maassa, vaikka tosin kutiava mahanalunen saa tamman joskus irvistelemään vihaisestikin. Kiireen vaistotessa Kerttu saattaa testata hoitajansa hermoja ja alkaa pelleilemään juuri sillä hetkellä, kun pitäisi jo olla kisapaikalla tai maneesissa verryttelemässä. Tamma kuitenkin nöyrtyy pian, kun ja jos sille osataan näyttää kaapin paikka napakasti käskemällä.
   Punarautiaan selkäpiin karvat saavat kuitenkin nousemaan kahisevat ja rapisevat esineet, eikä Kerttua pidättele silloin mikään, vaan se saattaa rimpuilla itsensä irti riimusta tai ihmisen otteesta keinolla millä hyvänsä. Vesi, pesupaikan ritilä tai katolta tippuvat lumetkaan eivät pelota tammaa niin paljon, vaan pienen säikähdyksen jälkeen täysiveritamma rauhoittuu, yleensä nopeastkin, ja antaa pestä itsensä kylmästä vedestä tai hurjasta lattiakaivosta huolimatta.

   Ratsastaa Kerttu on ihan eri hevonen, eikä se millään malttaisi pysyä kauaa paikallaan. Tämän tamman kanssa on tekemisen meininkiä, sillä se on yhteistyöhaluinen lajissa jos toisessakin ja säästää laiskottelun mielellään muille. Tamman askellajit ovat täysiveriseksi matkaavoittavat ja joskus hieman pompottavat. Varsinkin Kertun laukka on isoa, joka tekee kokoamisesta ja esteväleihin laukan mahduttamisesta välillä erityisen haastavaa. Malttamattomana kouluratojen kiertäjänä tamma on vain helpon tason kouluratsu, vaikka onkin nopea oppimaan uutta.
   Kerttu on enemmän hetkessä elävä, kovaa ja korkealta- tyyppinen hevonen kuin itsensä parhaita puolia esittelevä kouluratsu. Punarautiaan hyppytekniikka on hyvin ilmava ja varovainen, eikä sen ansiosta puomit paljoa kinttuihin kolahtele. Kertussa on radalla kuitenkin paljon pidäteltävää, sillä se on hyvin herkkä ylikuumenemaan, eikä sitä vauhtia sitten mielellään kyllä hidastaisi mikään.
   Jos tahtoo reippaan pitkänmatkan kulkijan maastoseuraksi, Kerttu on siihen oikea ratsuvalinta. Se jaksaa kierellä pitkiä reissuja maiden ja mantujen poikki, ja on kestävä, vaikka liikuttaisiin kokoajan reippaammassa askellajissa kuin käynnissä. Täysiverinen ei pelkää erityisemmin mitään, vaikka kahisevat puskat saattavat joskus olla hyvinkin kauhistuttavia. Seurassa Kerttu on alttiimpi ryhmän tyhmyyden tiivistymiselle kun yksinään maastoillessa, mutta osaa napakan ratsastajan kanssa olla aivan ihana maastoratsu.

virtuaalihevonen | a sim-game horse

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now